online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Delić – Đapo: Neophodna zakonska regulativa u ugostiteljskoj oblasti

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić boravio je u radnoj posjeti federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo.

Povod sastanku je regulisanje i unapređenje zakonskih okvira u turističko – ugostiteljskoj oblasti, kao i mogućnost rješavanja sistema kategorizacije ugostiteljskih objekata, prije svega, hotela nižih kategorija na području Kantona Sarajevo koji nisu regulisani trenutno važećim Zakonom o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

– Kategorizacija hotela nižih kategorija u Kantonu Sarajevo je već godinama neregulisana i od 2009. godine ni Ministarstvo privrede KS, niti niži nivoi vlasti nisu nadležni izdavati rješenja o kategorizaciji hotelima s tri i manje zvjezdice, što je poteškoća koja privrednim subjektima iz ove oblasti predstavlja veliki problem – kazao je Delić, nakon sastanka s Đapo.

Dodao je i da je neophodno da u novom nacrtu navedenog zakona ovaj segment bude jasno regulisan, kao i jasno segmentirane nadležnosti kantona i nižih nivoa vlasti po ovom pitanju, kako bi se izbjegle nedoumice i preklapanja nadležnosti, a sve u cilju poboljšanja kapaciteta hotelskog smještaja u Kantonu Sarajevo.

– Prethodnih godina postojala su određena kratkotrajna prijelazna rješenja koja su ugostiteljima omogućavala da izvrše kategorizaciju svojih ugostiteljskih objekata. Međutim, to nisu trajna rješenja i svakako je neophodno da se ove procedure dovedu u kvalitetne zakonske okvire – istakao je Delić.

Obzirom da su turizam i ugostiteljstvo strateške grane privrede Kantona Sarajevo, Vlada i Ministarstvo privrede KS aktivno rade na unapređenju zakonskih regulativa u ovim oblastima.

– Trenutno je u proceduri priprema novog zakona o turizmu KS, formirali smo Komisiju koja radi na njegovoj pripremi i za koji očekujemo da bi do kraja ove godine mogao biti javnoj raspravi – najavio je Delić.

Radni sastanak Delić i Đapo korak je naprijed u uspostavljanju kvalitetne saradnje u oblasti razvoja i unapređenja turizma i ugostiteljstva na području Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine, u implementaciji novih projekata, kao i u izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia