online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Delegati smatraju da niko ne može biti zadovoljan s ‘korona zakonom’

Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić na vanrednoj sjednici tog doma izjavio je da je veoma nezahvalno braniti zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa poznatiji kao ‘korona zakon’.

– Puno se od njega očekuje, ali vidjeli smo tokom rasprava u oba doma Parlamenta i broju amandmana da niko nije zadovoljan s ovim zakonom. Gospodarstvenici, a čini mi se ni članovi Vlade nisu zadovoljni – rekao je Tadić.

Ono o čemu je Vlada vodila računa, po njegovom mišljenju, je da se mirovine moraju zaštiti, kao i zdravstveni sektor.

– Ukoliko kriza dugo potraje bojim se da ne dođe do masovnijeg otpuštanja radnika i da ćemo u drugoj polovini godine opet morati vršiti reabalans budžeta – kazao je Tadić.

Delegat Kluba Bošnjaka Elmedin Konaković poručio je da niko u pogledu ovog zakona nije rekao s koliko tačno finansijskih sredstava se raspolaže.

Također, delegat Kluba Srba Dragan Stevanović uputio je pitanje u pogledu jednog od 12 amandmana, koliko je na ovaj zakon Vlada FBiH uložila, a kojim bi trebalo biti propisano obavezno zdravstveno osiguranje svim građanima Federacije BiH za vrijeme trajanja stanja nesreće.

Šef Kluba Ostalih Aner Žuljević smatra da su zakonska rješenja nedovoljna da amortizuju štete prouzrokovane pandemijom.

– Prije svega, građani ne mogu živjeti od subvencija – dodao je Žuljević.

Zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

– Zamoli bih Vladu da konkretno pripremi ‘korona zakon’ za kulturu i sport da vidimo kako ova dva sektora možemo spasiti od posljedica izazvanih pandemijom  – rekao je tokom rasprave delegat Kluba Srba Igor Stojanović. 

U nastavku sjednice očekuje se da će biti zakazana pauza kako bi se Vlada izjasnila o pristiglim amandmanima, koje su određeni delegati uputili, a zatim slijedi glasanje.

Ukoliko se zakon izglasa bit će omogućeno da stupi na snagu budući da je već odobren u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia