online slots game malaysia
BiznisVijesti

Definisane mjere za sprečavanje zloupotrebe potrošnje roaming usluga

Od 1. jula u zemljama zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) maksimalna cijena naknada za roaming u mobilnoj telefoniji primjenjuje se skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”.

To je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana koji je potpisan na digitalnom samitu u aprilu 2019. u Beogradu, a koji je stupio na snagu 1. jula 2019.

U cilju sprečavanja zloupotrebe ili prekomjerne potrošnje roaming usluga, u Uslovima korištenja su definisane mjere koje se primjenjuju u okviru politike primjerenog korištenja, potvrđeno je Feni iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Mjere uključuju zahtjev za dodatnim dokazom o prebivalištu u BiH ili drugim stabilnim vezama s BiH, te primjenu mehanizma kontrole radi utvrđivanja ima li korisnik veću potrošnju mobilnih usluga na domaćem tržištu od potrošnje u roamingu, kao i da li je korisnik uglavnom boravio u BiH ili izvan BiH u regionu zapadnog Balkana. 

Među mjerama je i praćenje postoji li dugotrajna neaktivnost određene SIM kartice povezane uglavnom ili isključivo sa upotrebom u roamingu u regionu zapadnog Balkna ili postoji li pretplata i uzastopna upotreba više SIM kartice od strane istog korisnika u roamingu u tom regionu, te nadziranje organizovane preprodaje SIM kartica.

Uvođenjem pravila “u roamingu kao u domaćem saobraćaju” korisnici će plaćati usluge u skladu sa tarifnim paketom/opcijom koju su ugovorili sa svojim operaterom za domaći saobraćaj, odnosno neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona zapadnog Balkana.

Saobraćaj koji bude ostvaren unutar regiona zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona ili ga koristi u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Pravilom o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge roaminga i Odlukom o cijenama usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana, operateri su izvršili izmjene i dopune cjenovnika, te kreirali dokument Uslovi korištenja roaming usluga u regionu zapadnog Balkana, u kojem su precizno definisani uslovi i cijene korištenja roaming usluga u regionu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia