online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dan sjećanja na žrtve zločina na tuzlanskoj Kapiji

Danas  se navršava 29 godina od najveće tragedije u historiji Tuzle, dana kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu, čija je prosječna starosna dob bila nešto malo viša od 20 godina, te ranili više od stotinu dvadeset djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.

Granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren, u večernjim satima 25. maja 1995. godine počinjen je masakr na Tuzlanskoj kapiji, okupljalištu mladih u ratnom periodu.

Za sve građane Tuzle, to je Dan žalosti, bol koja ne prestaje, te građanke, građani  i Gradska uprava Tuzle još od 1995. godine, na dostojanstven način u povodu svakog značajnog datuma i posebno komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju  sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina.  Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj dan je najveće moguće žalosti i ostaće najtužnijim danom u svakoj godini.

Komemorativno obilježavanje 25. maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata odvijaće se prema protokolu. U 09.30 planirano je odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen-obilježje civilnim žrtvama rata (Aleja mladosti, Slana Banja), a u 11.00 sati  komemoracija u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata i polaganje cvijeća na mjesto stradanja tuzlanske mladosti (Kapija)

U 20.55  oglasit će se  sirena  u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. godine granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji.

Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce u petak, subotu i nedelju od 08.00 do 22.00 sata.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia