online slots game malaysia
Sarajevo

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva proglašen Danom žalosti u KS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku da se 05. maj-Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva proglasi Danom žalosti u Kantonu Sarajevo.

Odluka je donesena na inicijativu ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića, koji je istakao kako je neophodno da ovaj datum, kao jedan od najbolnijih za stanovnike ovog grada bude trajno obilježavan i kao Dan žalosti.

“Usvajanjem ove inicijative, odnosno donošenjem Odluke o proglašenju 05.maja danom žalosti trajno bi se sačuvalo sjećanje na ubijenu djecu, te da se ovakvo zlo nikada i nigdje ne ponovi”, naveo je.

Odredbama Zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo propisani su uslovi za proglašenje žalosti, postupak proglašenja žalosti, vrijeme trajanja i način izražavanja žalosti u Kantonu Sarajevo. Dalju proceduru će provesti Stručna služba Vlade Kantona, uz konsultacije premijera Kantona, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a shodno odredbama navedenog Zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo.

U toku opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su 1.601 dijete ovog grada.

Vlada Kantona Sarajevo je u proteklom periodu donijela Odluku o određivanju 05. maja kao Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, kao i da se taj datum obilježava prigodnim manifestacijama, te održavanjem historijskih časova u obrazovnim ustanovama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia