online slots game malaysia
Vijesti

Da li postoje pravne sankcije za kršenje date riječi?

Ovih dana svjedočimo kako izabrani politički zvaničnici, prilikom preuzimanja mandata, polažu zakletvu, odnosno daju svečanu izjavu,a koji sadrže pozitivne odrednice prema vrijednostima proisteklim iz ustava, zakona i ostalih civilizacijskih dostignuća. Nerijetko, kao što svjedočimo, postupanja političara, odmah poslije tog čina, budu suprotna. Da li postoje pravne sankcije za kršenje date riječi?

Pravni stručnjaci kažu da je davanje svečane izjave tradicionalni, može se reći pravni ritual, u kojem se, prije svega u monarhijama, davala zakletva monarhu i poretku. Za naše prilike primjerenije je koristiti termin „svečana izjava“.

Nažalost, nekima data riječ ne znači puno, bez obzira na to jesu li se zakleli da će štititi ustavni poredak ili na druge načine raditi na štetu države i njenih građana.

Obavežu se da će raditi za dobrobit ovoga društva, građana – da će raditi za dobrobit države a onda u praksi rade nešto sasvim drugo. Imamo situaciju u manjem bh. entitetu, imali smo tu situaciju i u protekle četiri godine mandata jednog od članova Predsjedništva – polože zakletvu da će slijediti zakone države, polože zuakletv uda će raditi za dobrobit ove države i društva, a onda glavni protagonist, u ovom slučaju srpske politike izađe za govornicu i odmah nakon polaganja zakletve govori da će raditi protiv države“, rekao je Nedim Hrbat, novinar, Media Centar islamske zajednice u BiH.

Svečana izjava znači da se oni koji stupaju na javnu poziciju obavezuju javnosti i biračkom tijelu, kaže stručnjak za ustavno pravo, Kasim Trnka.

To ima, manje – više, ceremonijalni i politički značaj, s tim da se građani i politički subjekti mogu pozivati na svečanu izjavu kada neko, od onih koji su dali takve izjave, prekrši tu izjavu i ne ponaša se u skladu s njom. On, ustvari, gubi svoj moralni integritet”, kaže Kasim Trnka.

O kakvom moralu mi govorimo?! Nerma sumnje da se ovdje radi o licemjerju, o nečemu što bismo mogli nazvati „hajdučijom“ i „hajdučkim mentalitetom“. Ukradi od države, primaj platu od države, a onda radi protiv države. To se dalje prelijeva i na društvo. To dalje dovodi do daljeg urušavanja morala u svim porama društva“, rekao je Nedim Hrbat.

Moralna odgovornost je dominatna, jer, samo za predsjednika i potpredsjednike Federacije postoje određeni propisi koji mogu dovesti do njihovog opoziva ukoliko je zakletva prekršena, objašnjavaju pravnici.

Vladanje po datoj zakletvi, odnosno njeno kršenje, kaže Trnka, relevantan je pokazatelj za građane koliko se dužnosnici dosljedno drže onoga što su preuzeli u toj zakletvi.

Novinar: Suad Karamustafić

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia