online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Cvijanović: Poštivanje Daytonskog sporazuma jedini realan put za stabilnost BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, nakon Schmidtovog izvještaja o situaciji u Bosni i Hercegovini, obratila se Vijeću sigurnosti UN-a zahvalivši se za podršku suverenitetu BiH koju pruža veliki broj država članica.

Cvijanović je istaknula tri tačke u svom obraćanju. Prva tačka odnosi se na poštivanje Daytonskog sporazuma koji je, po mišljenju Cvijanović, jedini realan put za stabilnost BiH.

– Ustav BiH je pažljivo dizajniran i uspostavio je sistem u kojem jedna grupa ne može doći pod vlast drugih dviju grupa – kazala je Cvijanović.

Druga tačka, ističe, predstavlja da je Republika Srpska, na osnovu Daytonskog sporazuma, pristala na visoko decentraliziranu državu.

– Treća tačka je da je BiH postala više centralizirana zbog intervencija međunarodne zajednice – kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća Cvijanović je također istaknula važnost podrške Vijeća sigurnosti UN-a te naglasila da je situacija u zemlji stabilna, uprkos nekim izjavama koje se čuju. Ona je dodala kako je glavna prijetnja kršenje Daytonskog sporazuma, a ne političke izjave. 

Kazala je da je to ugrozilo vladavinu prava, a krivični zakoni su postali ruglo pravne države.

– Uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Schmidt mi je prijetio da će mi pokazati odgovor koji mi se neće svidjeti ako se usudim dovesti u pitanje njegov legitimitet. Ovaj arogantni i odbacujući stav nikome ne koristi i potkopava demokratski izabrane zvaničnike što podriva demokratske procese u BiH – kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, izrazila je kritiku na potez visokog predstavnika i ponovo ukazala na dvije opasne prijetnje koje ugrožavaju ustavnost, stabilnost i suverenitet zemlje.

Prva prijetnja je nezakonita transformacija visokog predstavnika u autokrata, koja dovodi do proširenja despotskih ovlasti koje nisu podložne ograničenju i nadzoru. 

– Druga prijetnja ustavnosti dolazi iz same institucije koja je obećala da će je braniti. Ured visokog predstavnika (OHR) i određene međunarodne sile se miješaju u pravosuđe, a tri strana suca koji ne govore lokalne jezike i ne poznaju detalje pravnog sistema države, također narušavaju demokratske procese u zemlji – kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća se također kritički osvrnula na odluku specijalnog predstavnika o državnoj imovini, te pozvala na poštivanje Daytonskog sporazuma i vladavinu prava u skladu s demokratskim načelima, a ne pod utjecajem međunarodnih aktera.

Cvijanović je naglasila kako RS ima službenu politiku koja se zalaže za suverenitet i mir BiH te Daytonski sporazum, ali ne prihvaća odluke diktatorskih visokih predstavnika i međunarodnih utjecaja.

Izrazila je nezadovoljstvo i kritiku prema visokom predstavniku za njegov “kolonijalni stil” te pozvala na poštivanje demokratskih procesa u zemlji, uz naglašavanje da on nema pravo vladati BiH odlukama bez saglasnosti institucija BiH.

– Poštovane članice, ako pročitate izvještaj visokog predstavnika za ovu zemlju, vidjet ćete da se on ponaša izuzetno kolonijalno, kao da se mještani, kojima on vlada, ne ponašaju civilizirano i da ne žele da slušaju svog benevolentnog vladara – zaključila je Cvijanović, navodeći da izvještaj RS naglašava da RS poštuje suverenitet države BiH u okviru Daytonskog sporazuma.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia