online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ćudić: Da li će biti podignuta optužnica u ‘slučaju Pazarić’?

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu, traži od Tužilaštva Kantona Sarajevo informaciju o tome šta je s istragom u predmetu koji se odnosi na zlostavljanje djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Jučer je isteklo tri mjeseca od kada je Kantonalno tužilaštvo uputilo dopis da je istraga pokrenuta protiv tri osobe koje su u različitim periodima bile na odgovornim pozicijama u ovom zavodu te da je planirano okončanje istrage u roku od tri mjeseca.

Ćudić je na pres-konferenciji održanoj danas u Sarajevu rekla da od glavne kantonalne tužiteljice očekuje i odgovor na pitanje da li je i kada u ovom predmetu podignuta optužnica i je li upućena sudu.

Na pres-konferenciji je govorila i Aida Hrnjić, predsjednica Udruženja ‘Kolibri’, te također apelirala da Tužilaštvo odgovori šta je s optužnicom u ovom predmetu.

Hrnjić, Ćudić, kao i drugi učesnici današnje pres-konferencije založili su se za reformu socijalne zaštite u oblasti skrbništva za osobe s intelektualnim i drugim poteškoćama jer, kako su naveli ovi govornici, štićenici Zavoda Pazarić i drugih sličnih ustanova zatvorenog tipa, zaslužuju da ubuduće žive boljim životom te postanu dio društvene zajednice.

U tom kontekstu se obratio i Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja djece iz Zavoda Mjedenica, rekavši da nipošto ne treba odugovlačiti predmet o zlostavljanju štićenika u Pazariću niti dozvoliti da ovaj slučaj postane predmet političkih igara.

Haris Haverić je uime Udruženja Sumero izjavio da proces treba ubrzati zbog mladih koji i dalje žive u sličnim, zatvorenim ustanovama.

Na pres-konferenciji su se obratili i Amer Pašić, samozastupnik osoba s invaliditetom iz ‘Sumera’, rekavši da smo svi kao društvo odgovorni za proces deinstitucionalizacije sličnih zavoda odnosno za reforme.  

Samozastupnica osoba s invaliditetom iz istog udruženja Nejra Halilović založila se za jednaka prava svima, pa i štićenicima ovakvih zavoda jer i njima treba omogućiti da okuse život u lokalnoj zajednici, kako je kazala.

‘Slučaj Pazarić’ aktuelan je od kada je federalna zastupnica Sabina Ćudić, u novembru pretprošle godine, iznijela u javnost šokantne tvrdnje da se u toj ustanovi nedaleko od Sarajeva dešava zlostavljanje nad djecom štićenicima. Novinarima je na pres-konferenciji pokazala potresne snimke tvrdeći da su autentični.

U međuvremenu je povodom toga inicirala obraćanje Tužilaštvu, u čemu je dobila podršku od Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Dopis Tužilaštva Kantona Sarajevo, o kojem je Ćudić govorila na današnjoj pres-konferenciji, također je podijelila novinarima, a upućen je u januaru ove godine na ime sekretara Predstavničkog doma Ivana Miličevića, na zahtjev za pristup informacijama o stepenu realizacije istrage i planiranim rokovima za eventualno podizanje optužnice u ovom slučaju.

Tužilaštvo je navelo da je istraga u toku i da treba da bude okončana u zakonskom roku od tri mjeseca te da se vodi protiv tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično djelo nesavjesnog rada u službi ili sprečavanja i neizvršavanja mjera za zaštitu maloljetnika.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia