Bosna i HercegovinaVijesti

Čović: Pet je modela za izbor u Predsjedništvo BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragan Čović kazao je u petak u Mostaru kako Hrvati imaju svoj jasan stav kojega neće prilagođavati niti će se, zbog toga ikome pravdati.

– Što se tiče nacionalnog ili etničkog predznaka ili prefiksa spremni smo iz Ustava izbrisati sve prefikse, ali nismo spremni izbrisati naziv konstitutivnih naroda. Ne može se izbrisati ime ‘Hrvat’ iz Ustava, bez obzira radi li se o Predsjedništvu, Domu naroda ili drugim institucijama. Nema eliminiranja konstitutivnosti iz Ustava – ustvrdio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a na kojoj se razgovaralo o aktualnim pregovorima kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.

Izvijestio je da se na razgovorima o Izbornom zakonu govorilo o četiri ključna pitanja, odnosno o modelima za izbore u Predsjedništvo i domove naroda te o integritetu izbornog procesa, odnosno o uvjetno-tehničkim pitanjima kao što su birački odbori, financiranje i slično.

– Jedna od tema razgovora bile su neograničene ustavne promjene, kao i funkcioniranje Federacije BiH gdje se razgovaralo o izboru u Dom naroda, odlučivanju, djelokrugu rada Doma naroda i općenito o nefunkcionalnosti u Federaciji BiH – kazao je Čović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.