online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čović: Nismo postigli dogovor o tri ključna zakona, nastavljamo s radom

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnom nivou nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduslov za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Europskom unijom (Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Zakon o sukobu interesa).

– Zaključak o ova tri zakona u osnovi nismo dogovorili niti su povjerenstva mogla dogovoriti, ali su došli do nivoa od 70, 80 ili 90 posto, da se ne nadmudrujemo o postotcima – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, povjerenstva će nastaviti s radom i ako neko od povjerenstava usuglasi na tragu onoga što su komentirali predsjednici stranaka, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.

– Žao mi je što nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao. Povjerenstva su napravila ozbiljan posao, imali su 7 – 8 sastanaka, ali evidentno je da mi kao predvodnici politika nismo uspjeli napraviti dovoljno osnove da se ona usuglase, pa smo se našli u raskoraku – dodao je Čović.

Različita su tumačenja što trebaju bh. vlasti uraditi kako bi dobili zeleno svjetlo iz Bruxellesa za otvaranje pristupnih pregovara, a po Čovićevim riječima, tri spomenuta zakona su minimum.

Čović je za 4. marta najavio sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj bi se mogli naći prijedlozi spomenutih zakona, ako se do tada postigne dogovor.

– Nastavljat ćemo držati komunikaciju, da održimo pozitivnu, afirmativnu atmosferu kako bi u konačnici najdalje do ponedjeljaka, utorka, mogli kazati da smo nešto usuglasili. Odluka se donosi 20. ili 21. marta, a naravno da bi sve naše odluke prošle administrativnu proceduru u Evropskoj komisiji, taj posao moramo odraditi do ponedjeljka ili utorka – kazao je Čović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia