online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čović još uvijek nije sazvao hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH, pet delegata podnijelo zahtjev

Pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dostavilo je danas u parlamentarnu proceduru zahtjev kojim se traži da predsjedavajući i Kolegij Doma, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja ovog zahtjeva u parlamentarnu proceduru, sazovu hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH na kojoj bi se razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje je Predstavnički dom usvojio na sjednici 9. marta.

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Denis Bećirović je kazao  da je okupio, kako Poslovnik Doma nalaže, jednu trećinu delegata u tom domu, iz oba bh. entiteta i svih naroda, kako bi zatražili održavanje hitne sjednice.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na sjednici 9. marta, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predložili su promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM.

Predstavnički dom je također po hitnom postupku, a  na prijedlog poslanika Mirka Šarovića (SDS), usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Ovaj zakonski prijedlog predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđeno je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete od plemenitih kovina, luksuzna nalivpera, oružje.

Da bi navedeni zakonski prijedlozi stupili na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda državnog parlamenta.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia