online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Čolak: Članovi CIK-a izabrani nezakonito, sve njihove odluke upitne

U izjavi za novinare Čolak je prokomentirao da je žalosno da na računu Centralne banke BiH “leži” 330 miliona eura koje je doznačio Međunarodni monetarni fond.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je danas da su članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK) izabrani na nezakonit način i da se, s obzirom na to, u pitanje dovede sve njihove odluke, pa i ona o prolongiranju izbora.

Čolak je naglasio da nisu samo nelegalni, nego su i nelegitmni.

– Kad to kažem isključivo mislim na naše pozitivno zakonodavstvo, na Izborni zakon, ali jednako tako i na Ustav BiH. Tu je povrijeđeno niz zakonskih propisa. Šta je sa onim koji su se prijavili ili su se htjeli prijaviti na raspisane izbore, gdje je njihovo pravo? Jesu li oni diskriminisani ili nisu? – upitao je Čolak.

Naveo je da po Izbornom zakonu uopće nije moguće pomjerati izbore koji nisu niti održani, te da je moguće jedino pomjeriti za neki drugi dan, najmanje za sedam dana, a najviše za 30 dana, izbore koji se nisu održali na jednom biračkom mjestu ili izbornoj jedinici.

– Tu se misli na izbore koji su provedeni. Ne postoji odredba u Izbornom zakonu koja daje mogućnost da se izbori na bilo koji način pomjeraju. Nažalost, svjedoci smo da je to Središnje izborno povjerenstvo napravilo – kazao je Čolak.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia