online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Civilna zaštita KS zapošljava 55 novih vatrogasaca

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo za popunu 55 upražnjenih radnih mjesta u Vatrogasnoj jedinici. Radi se o zapošljavanju komandanta profesionalne vatrogasne jedinice, 39 vatrogasaca i 15 vozača-vatrogasaca
Kako su istakli iz Uprave civilne zaštite  KS, trenutno poslove u Upravi obavlja 200 zaposlenih na neodređeno vrijeme, tako da popunjenost radnih mjesta iznosi oko 63%.
„Posebno se osjeti nedostatak vatrogasaca i vatrogasaca – vozača, kako u Prvoj četi, tako i u Drugoj četi, a uzimajući u obzir da je u sastavu KUCZ  profesionalna vatrogasna jedinica sa velikim voznim parkom sa specijalnim vozilima i teškim teretnim vozilima. Profesionalna vatrogasna jedinica između ostalog, gasi požare i spašava ljude i materijalna dobra ugrožena požarom i eksplozijom na otvorenom prostoru, šumske požare, požare na građevinama i materijalnim dobrima svih vlasnika i korisnika gdje se god požar pojavi. U pripravnosti treba da bude znatan broj vatrogasaca i vatrogasaca-vozača, pa se shodno tome ukazala potreba za prijemom 15 vatrogasca – vozača i 39 vatrogasaca, radi blagovremenog i efikasnog djelovanja jedinice, a sve u cilju jačanja kapaciteta prvog i specijalističkog odgovora na nastalu prirodnu ili drugu nesreću.
Ističemo da se u prethodnom periodu znatno smanjio broj vatrogasaca, koji su otišli u penziju ili im je prestao radni odnos iz drugog razloga, kao i da je povećan broj vatrogasaca na bolovanju (zbog povećanog obima posla uslijed nedovoljnog broja vatrogasaca i pandemije korona virusa). Također, prosječna starost vatrogasaca u Upravi je 45 godina čime se još jednom podcrtava potreba za upošljavanjem novih vatrogasaca”, kaže se u obrazloženju kadrovskih potreba Vatrogasne jedinice Kantonalne uprave  civilne zaštite KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia