online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

CIK inicira dopune Izbornog zakona BiH

 Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj 34. sjednici usvojila Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH, u skladu s ovlašćenjima, inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala finansijska neovisnost Centralne izborne komisije BiH te kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora, finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu osigurana.

Za poštivanje evropskih demokratskih standarda, za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na neovisne i nepristrasne organe za organiziranje izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod tačkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) „Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtjeva od organa vlasti (na svim nivoima) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija.“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia