online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

CIK BiH: Za delegate u Dom naroda BiH iz RS izabrana četiri delegata SNSD-a

– Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Za delegate u Dom naroda PSBiH iz RS-a izabrana su četiri delegata iz SNSD-a: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Radovan Kovačević, te Želimir Nešković iz SDS-a.

Kako je rečeno tokom sjednice, rješenjem Suda BiH od 30. decembra 2022. godine, uvažene su žalbe uložene na Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora, te je nadležna služba CIK-a BiH, u skladu s navedenim rješenjima Apelacionog odjela Suda BiH, pripremila prijedlog Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS-a, koju su danas usvojili članovi CIK-a BiH.

Rezultati su sljedeći: Kandidatska lista predlagača Denisa Šulića nije osvojila nijedan glas; Kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić osvojila je 12 glasova; Kandidatska lista PDP – Partija demokratskog progresa osvojila je 11 glasova; Kandidatska lista predlagača Milana Radovića osvojila je 16 glasova; Kandidatska lista predlagača Anje Ljubojević 13 glasova; Kandidatska lista predlagača Igora Žunića 14 glasova; Kandidatska lista predlagača Saše Grbića osvojila je dva glasa i Kandidatska lista predlagača Mladena Ilića osvojila je 14 glasova.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar je tokom diskusije o navedenoj odluci kazao da postupaju sukladno rješenju Suda u dva predmeta po žalbama, “gdje smo dobili jasan nalog da postupimo sukladno sa Izvještajem Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a”.

– Mislim da nema tu nikakve dileme u zemlji u kojoj postoji vladavina prava, postupit ćemo sukladno odluci Suda. Mi smo u donošenju prethodne dvije odluke imali različite pristupe. Rješenja Suda smo analizirali, svako od nas pojedinačno. Ima tu nekih stvari o kojima imamo različita mišljenja vezano za samu proceduru. Važno je da istaknemo da se u rješenjima Suda minimalno, u obrazloženju Sud osvrtao na validnost ili nevalidnost samog glasačkog lisitića. Više su osporene odluke CIK-a BiH vezano za proceduru i način na koji smo mi utvrđivali same rezultate – kazao je Bakalar.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia