online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

CiK BiH o datumu izbora nakon sjednice Vijeća ministara BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku da će nastaviti provoditi sve izborne aktivnosti te da će da sačekati odluku Vijeću ministara BiH o finansiranju izbora. Ukoliko ne postoji takva mogućnost, CIK će odrediti datum održavanja izbora.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da su brojni problemi u vezi s održavanjem izbora koji se trebaju razmatrati kroz nekoliko aspekata, a to su: problem finansiranja izbora, organizacija rada i priprema u uslovima pandemije te politički pritisci.

Bjelica-Prutina je ukazala na probleme nastale zbog činjenice da još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH.

Istakla je da je CIK do sada uputio sedam dopisa Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te da su u svim dopisima ukazivali da nisu u mogućnosti pokrenuti proces javnih nabavki.

Naglasila je da u medijskim istupima zvaničnici tvrde da finansiranje nije problem, ali da CIK do sada nije dobio nijednu garanciju, osim odgovora Ministarstva finansija i trezora BiH, koji nije riješio problem, ali je jedini konkretan.

Također je istakla da od objave tendera za nabavku glasačkih listića do realizacije postupka treba proći u prosjeku 170 dana.

Irena Hadžiabdić smatra da je CIK ispunio sve zakonske obaveze, da su raspisali izbore te da nisu ugrozili rokove.

– Nemamo osnova za čekanje, već možemo da pomjerimo izbore, ali ne na neodređeno vrijeme. Ugrozit će se nastavak izbornih aktivnosti, ali to nije problem CIK-a – istakla je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia