online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

CIK BiH i sva tužilaštva su odlučni u sprečavanju izbornih zloupotreba

Na inicijativu Centralne izborne komisije BiH danas je održan online sastanak sa predstavnicima tužilaštava u BiH.

Na početku sastanka gdin Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH je prisutne informirao da je Centralne izborna komisija BiH donijela Odluku o  postupanju  Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja tačnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine kao i sprječavanje zloupotreba u vezi sa glasanjem izvan Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je tokom svog obraćanja istakla da je Tužilaštvo BiH  uzelo u prioritet rad na predmetima zloupotreba u izbornom procesu te je navela da su istrage u toku.

Današnji sastanak je imao za cilj razmjenu informacija, dogovor oko daljnjeg postupanja u krivičnim predmetima koji se odnose na zloupotrebe u izbornom procesu.

Sastanka je ocjenjen kao veoma konstruktivan a usvojeni su i zaključci o tome da se : skreće pažnja svim tužilaštvima u BiH da se predmeti koji se odnose na zloupotrebu biračkog prava, falsificiranje rezultata izbora i glasanja, utvrđivanje tačnih rezultata, te ostalih predmeta, koji mogu imati znatnog utjecaja na integritet izbornog procesa definiraju kao prioritet u radu ovih institucija prije, u toku i određenom vremenu nakon izbora, do objave konačnih rezultata izbora.

Dogovoreno je da će Centralna izborna komisija BiH će što hitnije proslijediti prijave nadležnim tužilaštvima u BiH na postupanje.

Učesnici sastanka su se složili da sa sastanka treba otići snažna poruka javnosti da postoji snažno opredjeljenje nadležnih institucija da se zaštiti Izborni zakon BiH, prava koja iz njega proizilaze i izborni proces u cjelini, saopćeno je iz CIK-a BIH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia