online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave za novo bivalentno cjepivo koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5., potvrđeno je Feni iz tog zavoda iz kojega su zatražili pomoć u nabavci i od međunarodnih donatora. 

Napominju kako će, nakon što Vlada Federacije BiH da suglasnost koja uključuje i osiguravanje materijalnih sredstava, postupiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavama Bosne i Hercegovine.

Istodobno, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je iskazao potrebe za ovim cjepivom i međunarodnim donatorima, kao i COVAX mehanizmu.

U Zavodu također podsjećaju kako je Europska agencija za lijekove do sada odobrila dva cjepiva protiv covida-19 koja imaju u sebi i genetske podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5).

“Novo cjepivo se koristi kao druga, dodatna doza na primarno cijepljenje, a Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva je preporučilo ovakvo ordiniranje”, naglašavaju te dodaju kako su trenutačno u Europi cirkulirajuće podvarijante genetske varijante omikron SARS-CoV-2.

Što se tiče raspoloživih doza, kao i onih koje su propale, iz Zavoda ističu kako “trenutno raspolažemo sa 415 015 doza cjepiva protiv covida-19 (Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac), dok je za 607 829 doza cjepiva istekao rok trajanja”.

Upitani kolika je uopće zainteresiranost građana za cijepljenje protiv covida-19, odgovorili su kako ona trenutačno, nije na razini koju bi željeli i na razini koja bi imala povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

Stoga i ne čudi da su, prema posljednjim podacima kojima Zavod raspolaže, svega 4 334 osobe primile četvrtu dozu cjepiva protiv covida-19 (0,24%).

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ponovno su pozvali sve stanovništvo da se cijepi, što u primarnoj seriji (prve dvije doze) što docjepljivanjem, a osobito najugroženije, osobe iznad 60 godina života i imunokompromitirane kroničnim bolestima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia