online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čerkez: U FBiH je stabilna situacija

U Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi se kontinuitet u broju zaraženih koronavirusom, što je još zadovoljavajuće stanje, ali ne i za opuštanje.

To je, u osnovi, poruka člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnika ministra za javno zdravlje Gorana Čerkeza tokom njegovog današnjeg obraćanja javnosti o aktuelnoj pandemiji koronavirusa.

Čerkez je potcrtao da i pored dosta stabilne trenutne situacije u FBiH, treba i dalje poštivati propisane mjere protiv epidemije.

Izrazio je nadu da neće biti većih problema u narednih sedam do deset dana, kada će se pokazati ima li novooboljelih osoba po isteku roka u kojem je protekle sedmice bilo dozvoljeno kretanje osobama starijim od 65 godina radi podizanja penzija.

O eventualnom popuštanju preduzetih mjera protiv širenja epidemije je još rano govoriti, kazao je Čerkez podsjećajući na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da ublažavanje mora biti lagano, shodno situaciji, na način da ne pojačava rizik.

Goran Čerkez je pozvao građane u FBiH da prijavljuju ljude koji tokom vikenda krše propisane mjere okupljajući se na izletištima u broju većem od dozvoljenog. Takvih prekršilaca nema puno, dodao je Čerkez, naglasivši da je oprez i dalje itekako potreban, kao i da postoje sankcije za nepropisno ponašanje.

U borbi protiv epidemije uspjeh zavisi od svih nas, potcrtao je ovaj član Kriznog štaba.

Na molbu novinara da prokomentira sumnjiva bolovanja ljekara u vrijeme epidemije, kazao je da prvo želi pohvaliti one zdravstvene djelatnike koji su od početka na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa i zbog čijeg je angažmana trenutna situacija u FBiH  zadovoljavajuća.

Za njihove kolege koji su baš u vrijeme epidemije na bolovanju, kazao je da su poslodavac ili Zavod zdravstvenog osiguranja instance u čijoj je nadležnosti provjera zloupotreba te vrste i dodao da za zloupotrebe postoje sankcije.

Procenat smrtnosti u odnosu na broj zaraženih u Bosni i Hercegovini je oko četiri posto, kazao je također Čerkez odgovarajući na novinarska pitanja te naglasio da je ‘vrlo, vrlo rano’ govoriti o kompletnoj statistici.

Ono što je izvjesno jeste da je, zahvaljujući poduzetim mjerama, smanjen mogući udar na zdravstveni sistem na početku epidemije, konstatirao je Čerkez.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia