online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Čerkez: Federacija BiH ima kapacitet za više od 250.000 doza vakcina

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je da će mjere za suzbijanje koronavirusa biti produžene zbog evidentnog rasta povećanja oboljelih od koronavirusa u nekoliko kantona u Federaciji BiH.

– U kratkom periodu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u Kantonu Sarajevo, ali i u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu, što nas tjera na oprez. U posljednje vrijeme zabilježili smo drastično nepridržavanje mjera kod stanovništva. To je posebno bitno za Kanton Sarajevo u koji svakodnevno ulazi i izlazi veliki broj osoba. Smatramo da su mjere na snazi dostatne ali ukoliko ih stanovništvo poštuje – naglasio je Čerkez.

Očekuje da će u Kantonu Sarajevo biti donesene restriktivnije mjere, a sličan scenarij očekuje i u drugim kantonima u kojima je zabilježen porast oboljelih. Navodi da je nepoštivanje mjera u posljednjem periodu, kao i slučajevi velikih okupljanja u ugostiteljskim objektima, dovelo do razmatranja ponovnog uvođenja rigoroznih mjera i eventualnih zatvaranja objekata.

Dodao je da uprkos svim ovim pokazateljima građani BiH ipak imaju razloga za optimizam jer naša zemlja ulazi tek u drugi val pandemije, dok neke druge zemlje Evrope bilježe ulazak u četvrti val, uprkos početku vakcinacije stanovništva.

Čerkez dodaje da Federalno ministarstvo zdravlja zajedno sa DRC-om radi na kontroli zdravlja migranata, vrše se testiranja osoba smještenih u kolektivnim centrima, a 31 osoba je bila pozitivna na koronavirus.

– Slučajeva zaraze među migrantima možemo reći da je bilo relativno malo. Formirali smo izolacione prostore, vršili smo monitoring i screening više od 60.000 ljudi, poboljšali uslove za održavanje higijene u centrima, itd – rekao je. 

Na pitanje zašto Federacija BiH ne može samostalno nabaviti vakcine po uzoru na entitet Republika Srpska, Čerkez je podsjetio da je putem COVAX mehanizma BiH bila među prvim zemljama koja je naručila 800.000 vakcina koje je Federacija BiH platila, međutim zašto vakcine nisu stigle pitanje je za više institucije države.

– Problem nabavke vakcina je globalan i na globalnom nivou samo je 2.1 posto stanovništva primilo vakcinu. U nabavci vakcina mora učestvovati država, entiteti su u tome zakonski spriječeni. Kako je Republika Srpska uvezla određeni broj vakcina ja ne znam, niti želim komentarisati. Vakcina koja dođe u BiH mora biti sigurna za stanovništvo i tu se mora uključiti država i diplomatija. Federacija je spremna da primi vakcine i informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da mi nemamo hladni lanac su netačne. Federacija BiH u ovom trenutku može primiti više od 250.000 doza vakcina – naglasio je Čerkez.

Dodao je da očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija potvrditi da je Federacija BiH ispunila sve uslove za nabavku vakcina, te da ne vidi razlog zašto vakcina kompanije AstraZeneca ne može biti dostavljena, pogotovo jer se radi o hladnom lancu koji već postoji u BiH.

– Ne radi se o ultra hladnom lancu kakav zahtijeva Pfizer, iako i za tu vakcinu imamo sve kapacitete. Mi ne vidimo niti jedan razlog da najavljene vakcine ne budu dostavljene – zaključio je Čerkez. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia