online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Čerkez: Bolja epidemiološka situacija u KS uspjeh struke i poštivanje mjera

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH Goran Čerkez izjavio je da je poboljšanje epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom u Kantonu Sarajevo za pohvalu te istaknuo da je to uspjeh struke i dobre koordinacije nadležnih organa, ali i poštivanja propisanih mjera.

Na sastanku koji je inicirao premijer Kantona Sarajevo  Mario Nenadić, razmijenjene su informacije o aktuelnoj situaciji u Kantonu, kao i mjerama koje poduzimaju i planiraju  Federacija BiH i Kanton Sarajevo da bi se što spremnije dočekala jesen koja, po mišljenju struke, nosi nove epidemiološke rizike u Kantonu i šire.

Generalni je stav da je situacija u KS trenutno zadovoljavajuća te da ne zahtijeva uvođenje restriktivnijih mjera.

-Ako uzmemo u obzir broj oboljelih, koji smo imali u prethodnom periodu u Kantonu Sarajevo, u kratkom periodu došlo je do značajnog poboljšanja stanja koje je sad zadovoljavajuće i možemo reći iznad očekivanog. To je uspjeh struke, rada zdravstvenih profesionalaca, epidemiologa i onih na klinici koji su liječili, ali i agilnosti odnosno spremnosti Vlade KS da prati, nadzire i angažira sve nadležne organe i raspoložive kapacitete da bi se te propisane mjere implementirale i poštovale.

Očigledna je dobra saradnja Zavoda za javno zdravstvo KS i Ministarstva zdravstva koji su napravili dobar model koji daje rezultate u ovoj fazi. Voljeli bismo da imamo više takvih primjera kao što je Kanton Sarajevo – istakao je Čerkez.

Teme razgovora bile su i organizacija i tok nastavnog procesa u obrazovnim ustanovama, rad vrtića i organizacija prihvata djece u jaslicama u situaciji epidemije.

Model kombiniranog nastavnog procesa u školama Kantona Sarajevo implementira se bez problema, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Premijer Nenadić i v.d. ministar zdravstva KS Draško Jeličić  obavijestili su predstavnika Kriznog štaba FBiH Čerkeza da je Kanton Sarajevo objedinio potrebe svih javnozdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo i na temelju takvih specifikacija naručio neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu potrebnu za borbu protiv koronavirusa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia