online slots game malaysia
Sarajevo

Centralna banka prodala više od tone zlata deviznih rezervi

Centralna banka Bosne i Hercegovine prodala je više od tone zlata deviznih rezervi, potvrdili su za TVSA. U obrazloženju ističu da je to učinjeno između ostalog zbog pada vrijednosti zlata. S druge strane, stručnjaci ističu da to nije dobar potez. U vremenu recesije logičnije je da se zlato kupuje a ne prodaje.
Upravni odbor donio je odluku o prodaji dijela zlata koje imaju u portfoliju, saopćili su iz Centralne banke BiH. To je urađeno, kažu, u najboljem interesu te institucije, na bazi detaljnih analiza i projekcija. Razlog za to su tržišna kretanja, odnosno pad vrijednosti ovog plemenitog metala.

„CB BiH prodala je jedan dio zlata koji je imala u svom portfoliju. To je urađeno u skladu s mandatom definisanim Zakonom. CB BiH je u periodu od 2009. do 2022. godine poduzimala niz transakcija kupovine i prodaje zlata, kao i transakcija kupovine i prodaje vrijednosnih papira, te oročavanja depozita, sve s ciljem diversifikacije portfolija deviznih rezervi i očuvanja aranžmana valutnog odbora. CB BiH prati tržišna kretanja na bazi kojih donosi investicione odluke.“


S ovom odlukom ne slažu se ekonomski analitičari. Upravo činjenica da cijena zlata bilježi najnižu vrijednost u protekle dvije godine – znači da je Centralna banka BiH u ovom slučaju na gubitku.

Odluka Centralne banke BiH totalno je nerazumljiva, nemoguće je objasniti ekonomski osim brzopletim pokušajem da se pokriju loši rezultati nekih drugih ulaganja. Mislim da je štetna za BiH jer rezerve zlata su uvijek garant stabilnosti kada se cijena mijenja a da je stvarno odluka opravdana željom da se poboljša struktura rezervi, onda bi se prodaja dogodila ranije kada je cijena zlata bila 20% viša nego danas” – rekao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia