Bosna i HercegovinaVijesti

Centar za humanu politiku: Istražiti odgovornost tužilaca i sudija iz 1992. godine

Centar za humanu politiku zatražio je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se istraži odgovornost tužilaca i sudija koji su 1992. godine i kasnije učestvovali u kampanji zastrašivanja, hapšenja, pritvaranja, mučenja, protjerivanja i drugog nečovječnog postupanja na način da su neosnovano podnosili prijedloge i određivali pritvor protiv osoba muslimanske, srpske, hrvatske ili druge nacionalnosti bez dovoljno dokaza i time legalizovali nečovječno postupanje policijskih, parapolicijskih i drugih struktura. 

Prijavljeni tužioci Osnovnog tužilaštva u Doboju podnosili su 1992. godine zahtjeve za istragu i predlagali pritvor zbog izmišljene oružane pobune za osobe muslimanske i hrvatske nacionalnosti, a prijavljene sudije Osnovnog suda u Doboju su bez provjere sprovodili istrage i određivali pritvor bez dovoljno dokaza.

Takođe, postoji odgovornost dobojskih tužilaca i sudija zbog zakašnjelog postupanja, s obzirom da su neke osobe muslimanske i hrvatske nacionalnosti bile nezakonito pritvorene više od tri mjeseca prije tužilačkog i sudskog postupanja, prilikom čega su zlostavljane, mučene i ubijane.

Nakon trideset godina od početka rata u BiH nisu optuženi i osuđeni svi odgovorni za ratne zločine, a posebno je nedopustivo što nije optužen i osuđen niko od prijavljenih tužilaca i sudija zbog nesumnjive odgovornosti za ratni zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Centra za humanu politiku.

Zatraženo je da po prijavi Centra ne postupaju tužioci koji su od 1992. do 1995. godine bili na funkcijama tužioca ili sudija, s obzirom da u posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH radi više tužilaca koji su u ratnom periodu bili tužioci ili sudije, a što je jedan od osnovnih razloga zbog čega do sada nisu optuženi i osuđeni tužioci i sudije koji su odgovorni za ratni zločin protiv čovječnosti.

Centar za humanu politiku poziva sve pritvorene u ratu da tužilaštvima dostave informacije o pritvaranju sa imenima postupajućih tužilaca i sudija, a ukoliko nemaju povjerenja u tužilaštva, informacije mogu dostaviti tom centru. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.