online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Čavalić: Idealan scenarij je da recesija traje dva kvartala i da sredinom naredne godine imamo izvjestan oporavak

Nafta i naftni derivati imaju taj pad, već par mjeseci i hrana na globalnim tržištima. Tržišta su se prilagodila novim okolnostima i shodno tome manje je neizvjesnosti, barem po pitanju cijena, rekao je Čavalić

Vrlo je teško u ekonomskom smislu za Bosnu i Hercegovinu prognozirati narednu godinu, naročito u kontekstu geopolitičkih dešavanja, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić koji je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o očekivanjima u 2023. godini, a posebno o mogućnosti recesije i nastavka rasta cijena hrane.

– Moguće očekivati pad cijena –

Istakao je da je u 2023. godini moguće očekivati pad cijena i, kako je naglasio, to je sasvim realna pretpostavka.

“Nafta i naftni derivati imaju taj pad, već par mjeseci i hrana na globalnim tržištima. Tržišta su se prilagodila novim okolnostima i shodno tome manje je neizvjesnosti, barem po pitanju cijena. Relativno blaga zima je na jedan način odgodila energetsku krizu i ostavila veći prostor za manevar zemalja članica Evropske unije. Rast kamatnih stopa se nastavlja što, kao što sam ranije naveo, može voditi globalnoj recesiji. Idealan scenarij je da recesija traje svega dva kvartala i da nakon toga, tačnije sredinom naredne godine imamo izvjestan oporavak”, rekao je Čavalić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia