online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Čaušević: Konaković će zbog svoje ministarske fotelje Bošnjake od većine svesti na političku manjinu

Jedino za šta se predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković borio jeste njegova ministarska fotelja, a troškove borbe za tu fotelju je fakturisao Bošnjacima, čiju je političku volju sveo na historijski minimum i daleko ispod jedne trećine utjecaja, izjavio je poslanik Stranke demokratkse akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Heregovine Midhat Čaušević.

U saopćenju za javnost podsjeća da u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nema Bošnjaka, naglašavajući da su predstavnici “NIP-ovih Bošnjaka” u rukovodstvima Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH izabrani većinom glasova Srba i Hrvata, bez većine glasova Bošnjaka.

– Ne može Konaković neutemeljenim optužbama na račun SDA sakriti činjenicu da je trgovao pozicijama namijenjenim Bošnjacima da bi postao ministar vanjskih poslova BiH. Potvrdu i zahvalnost za posao koji radi dobio je čak i u ruskim medijima. A njegova prva zvanična posjeta kao ministra vanjskih poslova bila je Dodiku. Zvanične izjave poslije te posjete su potvrda i nastavak podaničkog odnosa.

Rezultat Konakovićeve trgovine i pokušaja Trojke da praktikuju „jugoslovenski princip“ isključivo u okviru bošnjačke kvote, su samo pet Bošnjaka na ukupno 20 pozicija u novom sazivu Vijeća ministara BiH – ističe Čaušević.

Posljednje optužbe na račun SDA, kako kaže, vrlo lako obesmišljava poređenje sa prošlim sazivom Vijeća ministara BiH, u kojem je bilo sedam Bošnjaka. 

– Očigledno je da je Konaković za poziciju u vlasti spreman platiti i mnogo veću cijenu, a mediji su već pisali o predaji državnih sigurnosnih institucija u ruke proruskih kadrova iz entiteta RS, ali i Upravu za indirektno oporezivanje BiH Miloradu Dodiku. Kao nikad do sad Dodik će gotovo sam upravljati cjelokupnim sigurnosnim i finansijskim sektorima u državi – tvrdi poslanik SDA.

Potpisivanjem sporazuma kojeg su, kako ističe, pisali HDZ i SNSD, “a zatim rasprodajom pozicija u državnoj vlasti, servilni Konaković je pokazao da mu je od interesa građana mnogo važnije ispunjavanje želja partnerima na uštrb Bošnjaka odnosno muslimana kako nas Dodik podrugljivo naziva”.

–  To mu dobro ide, a i razumljivo je to jer ako ne bude radio šta mu se kaže onda ide – navodi u saopćenju poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Midhat Čaušević.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia