online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Čampara traži potpunu reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo

Federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara traži potpunu Reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za utorak 16. juna Čampara će podnijeti inicijativu za reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo po uzoru na Distrikt Brčko. 

-Miješanje politike u profesionalni rad policije je hronična slabost u Bosni i Hercegovini, uključujući i stanje u Kantonu Sarajevo u neprihvatljivoj mjeri. Kanton Sarajevo se nosi sa kompleksnim izazovima u javnoj sigurnosti sa nedovoljno dobrim rezultatima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, te drugih oblika ozbiljnog kriminala koji negativno utiču na stvaranje sigurnog okruženja za građane, kao i  za hiljade turista i posjetilaca’ – ističe Čampara.

-Policija nezavisna od nepriličnih političkih upliva je obilježje modernih i demokratskih policijskih sistema. Uprava policije Kantona Sarajevo već posjeduje cijeli opseg operativnih, logističkih i administrativnih i finansijskih mehanizama za pružanje efikasne policijske usluge građanima. Nezavisnost policije također predstavlja važan preduslov za unapređenje odgovornosti i transparentnosti koji predstavljaju sastavne komponente dobre vladavine i vladavine zakona u demokratskim sistemima – navodi Čampara.

Inicijativa podrazumijeva da Skupština Kantona Sarajevo ovim nalaže Vladi Kantona Sarajevo da uspostavi ekspertnu radnu grupu pod vođstvom Komesara policije Kantona Sarajevo da pripremi novi Zakon o Upravi policije Kantona Sarajevo, kao i ažuriranu verziju Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pomognu koliko je potrebno. Rok za to bi bio 90 dana.

Podršku navedenoj inicijativi dali su i Ambasada SAD-a i OHR. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia