online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Brojnim aktivnostima obilježen Međunarodni dan menstrualnog zdravlja

Međunarodni dan menstrualnog zdravlja koji se ove godine obilježava pod motom “Zajedno za svijet u kojem menstruacija nije tabu”, obilježen je aktivnostima usmjerenim na educiranje, osnaživanje i rušenje tabua povezanih sa menstruacijom.

Četiri osnovne škole u Sarajevu su imale tematske časove posvećene unapređenju menstrualnog zdravlja, koje su realizirali nastavnica i učenice Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo, ističući važnost pravilnog informiranja i razbijanja predrasuda već u osnovnoj školi.

Za učenike je to bio važan korak ka stvaranju društva u kojem se mladi osjećaju osnaženo i informirano, posebno o temama koje su često okružene tabuom.

Učenici su istakli da su edukacija i otvoreni razgovori ključni za promjenu svijesti i stvaranje podrške koju pruža okolina.

Pedagogica Srednje medicinske škole “Jezero” Alma Gogalić naglasila je značaj projekata koji imaju za cilj edukaciju i osnaživanje mladih, te je izrazila nadu da će se ova praksa proširiti na ostale škole.

Menstruacija je prirodni dio svakodnevnog života povezan s zdravljem, dostojanstvom i ljudskim pravima. Svaka osoba zaslužuje siguran pristup odgovarajućim prostorijama za održavanje lične higijene, proizvodima za menstrualnu higijenu, odlaganju otpada, kao i pouzdanim informacijama na ovu temu.

Po riječima Enide Imamović iz ureda Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA), stigmatizacija osoba povezana s menstruacijom ugrožava njihova ljudska prava i dostojanstvo.

– UNFPA će nastaviti podržavati partnere u BiH u podizanju svijesti o značaju menstrualnog zdravlja i zalagati se za svijet u kojem menstruacija nije tabu – kazala je Imamović.

Obilježavanje Međunarodnog dana menstrualnog zdravlja predstavlja samo jedan segment programa “Za naše dane u mjesecu”, koji se nastavlja kroz saradnju Vlade Kantona Sarajevo i UNFPA BiH, s ciljem unapređenja menstrualnog zdravlja i rušenja tabua povezanih s menstruacijom, saopćeno je iz UNFPA.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia