online slots game malaysia
BiznisVijesti

Boravišna taksa za 2023 godinu u KS nepromijenjena

Na sjednici Vlade KS usvojen je iznos boravišne takse za Kanton Sarajevo za 2023. godinu, a u skladu s pozitivnim propisima za oblast turizma.
Boravišna taksa za 2023. godinu nije mijenjana u odnosu na prethodnu godinu, tako da iznosi ostaju isti, te je i ove godine boravišna taksa 2,00 KM, a dnevna boravišna taksa 1,00 KM. Za ona fizička lica koja pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu boravišna taksa u godišnjem paušalnom iznosu je 50 KM, i to za svaki krevet i smještajnu jedinicu koja se koristi za pružanje usluga smještaja, saopćeno je iz Vlade KS.
U Kantonu Sarajevo obavezu uplate boravišne takse Turističkoj zajednici KS imaju pravna ili fizička lica koja pružaju uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, putničke agencije – organizatori putovanja, koje plaćaju dnevnu boravišnu taksu po svakom grupnom dolasku turista u turističko mjesto bez noćenja i fizička lica koja pružaju uslugu smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu.
Boravišna taksa jednaka je i za domaće i za strane turiste, odnosno i jedni i drugi plaćaju je u istom naznačenom iznosu. Izuzetno od ove odluke, boravišnu taksu ne plaćaju djeca do 12 godina starosti, a boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju stariji maloljetnici uzrasta od 12 do 18 godina.   “Iza nas je godina koja je bila ključna za oporavak turističkog sektora, nakon skoro dvije godine pandemije u kojima je turistički sektor, zajedno sa svim djelatnostima, čije poslovanje direktno ili indirektno zavisi od turizma, bio jedan od najpogođenijih sektora i neizmjerno smo zadovoljni što možemo reći da je sezona 2022. godine bila uspješnija čak i od predpandemijske, 2019. godine”, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.
Prema dostupnim podacima u 2022. godini ostvareni su rekordni prihodi od turizma koji pokazuju 19% veći prihod od turizma u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na 2019. godinu koja se računa kao referentna zbog pandemije koja  je obilježila 2020. i 2021. godinu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia