online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

BiH: U Gradačcu proučena Dova za domovinu

Ono što je naša zemlja bila za naše pretke, to je i za nas, i bit će tako i s našim potomcima, ako Bog da, poručio je danas muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović na obilježavanju pete godišnjice otvaranja spomen-obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) na lokalitetu Bandera kod Gradačca.

Muftija Fazlović je tokom programa kojeg su organizirali Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gradačac i Udruženje Patriotska liga Gradačac ocijenio jako važnim da na sjeveru Bosne i Hercegovine postoji jedno ovakvo spomen-obilježje, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

”Važno nam je da imamo jedno ovakvo svjedočanstvo, da imamo znak, putokaz, da se poruka s ovog mjesta daleko šalje. Ljiljan je svjedok veličine naše domovine i svjedok veličine borbe naših gazija, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine“, kazao je Fazlović.

Naglasio je da se ovakvim okupljanjima iskazuje velika zahvalnost šehidima i borcima, te privrženost i poštovanje njihovim porodicama.

“Ovdje su simboli naše domovinu, a naša domovina uokviruje sve naše vrijednosti. Naše vrijednosti su i ono što je naša duhovnost. Ovdje smo vidjeli naše gazije, a važno nam je da smo vidjeli i naše vakife. Ovoj zemlji su uvijek potrebni vakifi, jer se za naše vrijednosti, kako to stoji u Kur’anu, bori i životima i imetcima. A, zar naš Gazi Husrev-beg nije bio i gazija i vakif? On je bio posebno ime u našoj povijesti, ali nije jedino. Mnogo je gazija i vakifa naše domovine. Ovaj spomenik će tome trajno svjedočiti“, poručio je Fazlović.

Posebno je zahvalio Medžlisu Gradačac i udruženju Patriotska liga Gradačac na istrajnoj brizi o tradicionalnom okupljanju na spomeniku Ljiljan. Ovom prilikom uručio je i vakufname vakifima koji su učestvovali u kupovini zemljišta odmah pored spomen-obilježja Ljiljan, na kojem će se graditi musala za obavljanje namaza.

Današnjem programu prisustvovali su i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida Mirza Terzo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Nusret ef. Kujraković, general Vahid Karavelić, predstavnici Grada Gradačca, i brojni drugi gosti.

Da Ljiljan ima poseban značaj za stanovnike ovog kraja, ukazao je i federalni premijer Novalić.

“Ljiljan treba zauvijek čuvati sjećanje i istinu na naš otpor, svima onima koji su htjeli srušiti našu domovinu. Mlade naraštaje smo dužni učiti historiji, hrabrosti naših boraca, i o tome kako se voli domovina. Zato je važno da ovaj prostor upotpunimo i drugim sadržajima, koji će svjedočiti hrabroj odbrani ovog kraja“, poručio je Novalić.

Halilagić je istakao činjenicu da je Vlada Tuzlanskog kantona na razne načine pomogla izgradnju spomen-obilježja Ljiljan.

“Važno je da smo u našu kulturu sjećanja i pamćenja ugradili u spomenik kakav je Ljiljan, koji sjeća na najbolje među nama i kojim baštinimo ono što jesmo“, poručio je Halilagić, te naglasio da je u tom smislu Vlada TK realizirala i mnoge druge projekte, kao što je uvođenje svih činjenica iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu u udžbenike historije.

General Karavelić je ocijenio da stanje u Bosni i Hercegovini danas nije dobro, te pozvao na jedinstvo.

”Branio sam Bosnu i ako zatreba opet ću je braniti, kao i svi mi. Stanje danas u Bosni i Hercegovini nije dobro. Oni koji kidišu na našu domovinu čekaju povoljne trenutke, što je opasno. Bio bih zahvalan kada bi naše probosanske politike pronašle veće jedinstvo u nastupu, i moraju ga pronaći. Nemojmo se dijeliti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina“, poručio je Karavelić.

Dovu za domovinu je na kraju današnjeg programa proučio glavni imam MIZ Gradačac Nusret ef. Kujraković.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia