online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

BiH: Proljeće 2022. toplije u odnosu na prošlo

– Proljeće u Bosni i Hercegovini prema prognoznim modelima trebalo bi biti toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za period 1981. – 2010. godine, a najveće pozitivne anomalije očekuju se u maju, objavio je Federalni hidromeoteorološki zavod BiH u sezonskoj prognozi.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze za period između 1. marta i 31. maja je umjerena do velika i kreće se od 60 do 75 posto, napomenuo je FHMZ.

Proljeće 2022. godine u poređenju s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti, izvjesni su tokom čitavog promatranog perioda. Pojava mrazeva moguća je najmanje do treće dekade aprila.

Očekivani broj mraznih dana u Bosni tokom proljeća 2022. godine je do 18, a na području južne Hercegovine do dva mrazna dana.

Ukupna prognozirana količina padavina, prema dostupnim materijalima, trebala bi biti nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek.

Raspored padavina biće neujednačen, a najviše padavina prognozira se sredinom prognostičkog perioda. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2021. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izvjesna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati.

IZ FHMZ-a napominju prognoza padavina na duži vremenski period složenija i s manjom vjerovatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia