online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

BiH: Potrošačke cijene porasle za četiri posto na godišnjem nivou

Agencija za statistiku BiH objavila je u srijedu da je nivo cijena u julu 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši za četiri posto.

U odnosu na prošlu godinu, prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića (8,7 posto), alkoholna pića i duhan za (4,4 posto), stanovanje i režijski izdaci (7,6 posto), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (8,7 posto), zdravstvo (3,1), komunikacije (1,8 posto), rekreacija i kultura (6,8 posto), obrazovanje (2,3 posto), restorani i hoteli (7,7 posto) te ostala dobra i usluge za 9,8. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća za 5,1 posto i prevoz za 13,2 posto.

Kada je riječ o poskupljenjima u julu u odnosu na juni ove godine, zabilježen je rast cijena alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto.

Cijene u segmentu zdravstva povećane su za 0,2 posto, prevoza za 1,1 posto, komunikacija za 0,4 posto, rekreacije i kulture za 1,5 posto. Cijene u restoranima i hotelima porasle su za 0,3 posto.

U segmentu hrana i bezalkoholna pića u julu je u odnosu na juni ove godine u prosjeku zabilježen pad cijena od 0,9 posto. Cijene odjeće i obuće manje su za 4,4 posto. U segmentu stanovanje i režijski izdaci cijene su manje za 0,2 posto.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia