online slots game malaysia
BiznisVijesti

Bičakčić: Potvrđen svjetski ugled bh. elektroenergetičara

Četrnaest istaknutih bosanskohercegovačkih stručnjaka primljeno je u članstvo studijskih komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) sa sjedištem u Parizu. Uz to, pet eksperata uvršteno je u članstvo radnih grupa te najznačajnije međunarodne organizacije za oblast rada elektroenergetskih sistema –  saopćio je za Fenu predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić.

– Veoma sam zadovoljan dosadašnjim aktivnostima našeg komiteta kako na međunarodnom, tako i domaćem planu i ponosan da je to u Parizu prepoznato. Mi moramo biti prisutni u međunarodnim energetskim tokovima i imati stručnjake uključene u procese tranzicije energetskog sektora, izgradnju obnovljivih izvora i eneregtske efikasnosti, ali i one  koji rješavaju problem fleksibilnih elektroenergetskih mreža, sistema za punjenje električnih vozila, skladištenja energije, zelenog vodonika i mnogih drugih tehnologija čiste energije, uz prisutne procese energetske dekarbonizacije – dodao je Bičakčić.

Pariz je trebao da bude domaćin 48. zasjedanja ove organizacije koja će iduće godine obilježiti stoljeće postojanja i rada. Skup je bio planiran za ljeto 2020. godine, ali je zbog poremećaja izazvanih Covidom-19 odgođen za 2021. U tih 100 godina djelovanja CIGRE održavanje konferencije odgođeno je samo jedanput i to tokom Drugog svjetskog rata.

Zasjedanje CIGRE je vodeći svjetski događaj koji okuplja oko 10.000 stručnjaka na kojem se prezentiraju i razmjenjuju najnovija rješenja iz oblasti elektroenergetskih sistema. Radi zadržavanja kontinuiteta rada i djelovanja zasjedanja CIGRE, ove godine će biti upriličena videokonferencijska  sjednica 48. zasjedanja, na kojoj će autori prezentirati svoje referate online. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia