online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

BH novinari – Besplatna pravna pomoć će biti dostupna novinarima iz cijele BiH

Udruženje/Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) održali su u utorak radionicu o novinarskim pravima i medijskim slobodama u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na pružanje besplatne pravne pomoći novinarima kroz USAID-ov program podrške medijima (MEA) u Bosni i Hercegovini.

Cilj tih aktivnosti je jačanje pravne zaštite nezavisnih medija i medijskih profesionalaca, kao i unapređenje efikasnosti istraga i sudskih postupaka u vezi sa slobodom medija i sigurnosti novinara.

Ema Habul, pravnica u BH novinarima, upoznala je sudionike treninga sa setom usluga koje će besplatno dobijati medijski profesionalci prijavom u FMHL i zahvaljujući USAID-ovog programa podrške medijima u BiH, koji implementira Internews u saradnji sa BH novinarima i drugim partnerskim organizacijama.

Te usluge su: pravni savjeti i konsultacije, zastupanje novinara pred sudom i drugim institucijama i organima, monitoring suđenja, pisanje predstavki javnim i drugim institucijama, analiza  postupanja domaćih pravosudnih institucija i usklađenost njihovog radu sa EU standardima zaštite slobode izražavanja i medijskih sloboda.  

U 2021. godini, FMHL je registrovala 71 slučaj prijetnji novinarima, napada i tužbi protiv medija, a samo 11 slučajeva je dobilo epilog pred pravosudnim institucijama. Visok nivo nekažnjivosti napada na novinare – samo 33 posto slučajeva bude riješeno u njihovu korist, kao i nedovoljno efikasno postupanje u istragama i kažnjavanju napadača, ključna su prepreka vladavini prava i dostupnosti pravde medijskim profesionalcima.

Isto tako, značajan broj napada ostaje neprijavljen, djelomično zbog toga što medijski profesionalci nemaju provjerenja u pravosuđe i istražne organe, a dijelom zbog toga što nemaju potrebna znanja o pravima, medijskim slobodama i instrumentima zaštite, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia