online slots game malaysia
BiznisVijesti

BH-Gas i Plinacro potpisali novi Memorandum o razumijevanju i saradnji

Nacionalni operateri gasnih transportnih sistema Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, BH-Gas d.o.o. Sarajevo i Plinacro d.o.o. Zagreb, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i saradnji u trajanju od tri godine.

Potpisivanjem Memoranduma dvije kompanije potvrdile su zajednički interes za razvoj gasnih transportnih sistema – gasovod Južna interkonekcija BiH i Hrvatska u prvom planu, saopćeno je iz BH-Gasa. 

Dugogodišnja uspješna saradnja kompanija obuhvata zajedničke aktivnosti na pripremi i realizaciji projekata povezivanja gasnih transportnih sistema susjednih zemalja, a navedenim memorandumom obuhvaćena su tri projekta:

– Južna interkonekcija: pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar
– Sjeverna interkonekcija: pravac Slobodnica – Brod – Zenica
– Zapadna interkonekcija: pravac Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa s odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu.

Osnovni ciljevi interkonekcijskih projekata između Bosne i Hercegovine i Hrvatske  su diversifikacija pravaca i izvora snabdijevanja prirodnim gasom Bosne i Hercegovine i to preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko – jadranskog gasovoda koji će dobavljati gas iz Kaspijske regije, ali i pristupom evropkom gasnom tržištu kroz postojeći sistem Hrvatske preko Slovenije i Mađarske, te u isto vrijeme povećanje broja interkonekcija i tranzita prirodnoga gasa kroz Republiku Hrvatsku sa stvaranjem preduslova da Bosna i Hercegovina u budućnosti isto tako postane tranzitna zemlja (konekcija sjever-jug).

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia