online slots game malaysia
Sarajevo

Bešlija, Okerić, Marjanović i Stojanović u Polisu o konstituiranju vlasti u KS

U večerašnjem Polisu gostovali su Vildana Bešlija (Naša Stranka), Elvedin Okerić (NIP), Damir Marjanović (Za nove generacije) i Igor Stojanović (SDP).

O tome je li današnja sjednica ona posljednja u ovom aktuelnom sastavu Skupštine KS ili ima prostora i materijala da se održi još sjednica, Okerić navodi:

Mislim da jeste. Za koji dan očekujemo zvaničnu objavu rezultata CIK-a. Danas je bio nastavak 54. radne sjednice Skupštine KS, koju smo završili usvajanjem nekoliko Nacrta zakona i nekoliko odluka koji se odnose na prvu i drugu transverzalu. Pokazujemo i dalje da je Skupština KS najaktivniji i najproduktivniji parlament u državi.

Kada je riječ o realizaciji zadatih ciljeva, on tvrdi da nisu u potpunosti realizirani, ipak, prisjećajući se perioda Covid-19 pandemije, navodi da su odgovorili zadatku, s obzirom na to da su zatekli Vladu koja je apsolutno kapitulirala pred pandemijskim valom – “Zatekli smo raspadnutu Vladu“.

  • Stojanović: “Ne vidim ništa kvalitetnije od Trojke”

– Iskreno se nadam da gospodin Marjanović bude uz Trojku onako kako je bio i u proteklom mandatu. Trojka je dobila povjerenje građana u KS i smatram da je ona trenutno svjetlo u političkom životu KS. Trojka bi trebala nastaviti na ovom putu sve dok se ne ukaže nešto kvalitetnije.

  • Marjanović: “Realna je opcija da se ZNG priključi Trojci”

– Mislim da svi mi koji sjedimo ovdje smo duboko svjesni da neke stvari ne ovise isključivo o KS, nego ovise o dogovorima na državnom i federalnom nivou. Nakon izbora nam je poprilično mirno more na površini, a ispod različite struje rade svoj posao – naglašava on.

Naglašava kako je Trojka radila dobro, ali ima prostora za unapređenje, kao i da se osobne ambicije moraju ostaviti po strani jer je bitan koncept.

  • Bešlija: “Trojka će nastaviti raditi u interesu građana”

– Mjere i principi su bitniji od kadrovskih rješenja. Trojka i većina okupljena oko Trojke je orijentisana u KS ka tome – da završimo ono što smo započeli.

O tome da li sebe vidi u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, Bešlija naglašava:

“Izabrana sam kao zastupnica Skupštine KS“.

Okerić je kazao da Trojka, Četvorka ima stabilnu većinu, te dodao:

– Mi nismo neko ko apriori odbija bilo kakvu vrstu proširivanja koalicionih sporazuma, no ono što je važno jeste da naši sporazumi budu jasni i precizni.

  • Okerić: “Stranka za BiH potencijalno može biti dio vlasti u KS”

– Od Stranke za BiH i NES-a zavisi formiranje vlasti na federalnom nivodu.

Stojanovićev stav o ulasku Stranke za BiH u koaliciju Trojka i ZNG je sljedeći: “Sva vrata trebaju biti otvorena”.

– Ako je Trojka trenutno političko svjetlo, moja je želja da pokušamo reformisati političku scenu i na nivou federacije i na nivou države. Trojka će za to trebati šire kapacitete, tako da i Stranka za BiH, kao i sve druge koje su spremne podržati mjere i principe koje se usaglase na nivou stranaka, dobrodošle su.

Marjanović o tome kaže: “Svako ko se upusti u političku arenu, posebno u BiH, zna da poslije izbora svi pobjednici isto mogu biti i gubitnici. Mi nemamo jednog pobjednika, takav nam je opći sistem funkcioniranja”.

Bešlija poručuje da će KS i dalje biti primjer ostatku BiH – “Mi jesmo za partnere s kojim možemo napraviti bolji ambijent u KS i da te priče otvorimo i na federalnom i državnom nivou”.

Okerić se pita da li određene stranke imaju političku kondiciju da uđu sa Trojkom u koaliciju, te da neki popunjavaju medijski prostor, a da su neki ozbiljni kandidati.

Cijeli razgovor pogledajte na YouTube kanalu Televizije Sarajevo!

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia