online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Bećirović: “Suzdržani su podrška većini, a ne manjini, da su željeli srušiti Rezoluciju glasali bi protiv”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je na današnjoj pres konferenciji, nakon što je jučer u Generalnoj skupštini UN-a usvojena Rezolucija o 11. julu kao Međunarodnom danu sjaćanja i obilježavanja geniocida u Srebrenici, da je ovo bila jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću.

– Mnogi su mislili da nikada nećemo dočekati ovu Rezoluciju u UN-u. Nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli smo. Iza ovog uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad. Uložili smo ogroman trud, znanje i energiju. Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji u odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije Rusije, Srbije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja. Ipak, u suradnji s našim saveznicima pobijedili smo. Nažalost usvojena Rezolucija je mala satisfakcija porodicama žrtava genocida. Njihovu patnju i bol ne može zamijeniti ni jedna rezolucija ni sudska presuda. Zato i sada trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama. Na želimo likovati i slaviti zbog ovog ogromnog diplomatskog uspjeha – kazao je Bećirović.

Navodi je da se danas s poštovanjem želi sjetiti žrtva genocida, žrtva protv čovječnosti i drugih zločina, te da ova Rezolucija nije uprena ni protiv jednog naroda i nova je šansa za katarzu i raščiščavanje sa pravosudno presuđenim ratnim zločincima.

Bećirović je zahvalio prijateljima BiH iz cijelog svijeta koji su podržali i pomogli da Rezolucija bude usvojena.

– Zahvaljujem svim državama članicima UN-a koje su glasale za ovu Rezoluciju. Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN je iznad naših očekivanja, s obzirom na to da znamo s kakvom snažnom diplomatskom mašinerijom smo se suočili, 84 glasa za i samo 19 protiv je velika i ubjedljiva pobjeda. Važno je također reći da 68 glasova uzdržanih ne negiraju presude sudova UN. Mnogi od ambasadora ovih država to su mi i direktno rekli. I ove države će taklođer obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici – kazao je Bećirović.

Naveo je da poziv da se glasa protiv ove Rezolucije nisu prihvatile 152 države članice UN-a plus neke države čiji predstavnici nisu bili u sali tokom glasanja.

– Naime u proceduri UN-a gdje se broje glasovi za i protiv suzdržani su uvijek podrška većini, a ne manjini. Da su suzdržane zemlje željele srušiti ovu Rezoluciju one bi glasale protiv, ali one to nisu svjesno učinile. Skoro sve suzdržane zemlje su u diskusijama naglasile da je u i oko Srbrenice počinjen genocid nad Bošnjacima. Zato ne treba nasijedati na propagandu koja ima za cilj da od tih država sa kojima možemo sarađivati i u budućnosti napravimo neprijatelje – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.  

Govoreći o tekstu Rezolucije naveo je da se ona poziva na civilizacijske vrijednosti koje ne mogu biti sporne ni u jednoj demokratskoj civiliziranoj državi.

– U tekstu Rezolucije naglašeno je da se 11. juli proglasi Danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici i koji će se početi obilježavati već od 11. jula ove godine. U Rezoluciji se traži da se bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, da se kroz obrazovne sisteme razvijaju odgovarajući programi u cilju sprečavanja genocida u budućnosti, da ohrabri proces održivog mira, pravde, istine i pomirenja – kazao je Bećirović.

Naveo je da je aktivnosti oko Rezolucije pokrenuo na početku svog mandata, a intenzivirao prije 12 mjeseci te je zahvalio majkama Srebrenice i drugim udruženjima žrtava Srebrenice, koje je od samog početka informirao o ovom projektu.     

– Riječ je o jednom od najkomplesnijih projekata koji je podrazumijevao brojne aktivnosti. Održao sam stotine sastanaka sa predsjednicima, ambasadorima, premijerima, ministrima. Gotovo da nema države na svijetu s kojom nisam uspostavio neki oblik komunikacije. Dokazao sam da se ozbiljna politka ne vodi ispraznim riječima – kazao je Bećirović. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia