online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Bećirović se u Skoplju sastao sa predstavnicima Bošnjaka Sjeverne Makedonije

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović tokom boravka u Sjevernoj Makedoniji razgovarao je s predstavnicima Bošnjaka u toj zemlji, koji su ga obavijestili da prema popisu stanovništva iz 2021. godine ova zemlja ima zajednicu 16.000 Bošnjaka.

Navedeno je da Ustav te zemlje Bošnjacima garantuje sva manjinska prava, tako da se u školama, gdje postoji objektivna potreba, nastava može organizovati na bosanskom jeziku, a gdje je mali broj djece koja govore bosanski jezik, izučava se predmet “Bošnjački jezik i kultura”.

Istaknuto je i da Bošnjaci Sjeverne Makedonije Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom maticom, te da su institucije Bosne i Hercegovine u proteklih 30 godina intenzivno razvijale ekonomske, kulturne i diplomatske odnose sa Sjevernom Makedonijom zahvaljujući i njihovom zalaganju.

Bećirović je zahvalio na gostoprimstvu i istakao da Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobre bilateralne odnose sa Sjevernom Makedonijom, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Pozvao je Bošnjake Sjeverne Makedonije da posjete Bosnu i Hercegovinu i da u saradnji sa institucijama Bosne i Hercegovine jačaju saradnju, povjerenje i dobre odnose između dvije zemlje.

Građani Bosne i Hercegovine koji žive bilo gdje van svoje matice, a imaju osjećaj pripadnosti dvjema domovinama, mogu doprinijeti uspostavljanju, razvoju i jačanju veza Bosne i Hercegovine sa mnogim zemljama svijeta”, zaključio je Bećirović.

Domaćini sastanka bili su predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Munir Kolašinac i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije Dževad Hot, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia