online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je odao počast žrtvama genocida u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima gdje je izjavio da 9. januar, koji se u entitetu RS obilježava kao dan Republike Srpske, nije datum za slavljenje. 

Podvukao je da je to jedan od najcrnjih datuma koji je označio početak provođenja jedne užasne politike koja je rezultirala zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima, a kulminirala je 1995. kada je počinjen i genocid nad Bošnjacima.

To su, kako kaže, nesporne činjenice koje su utvrđene presudama sudova Ujedinjenih nacija.

Smatra da je obilježavanje 9. januara 1992. uzaludni pokušaj negiranja ustavnopravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene, nedjeljive i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine.

– Entitet RS egzistira unutar bosanskohercegovačke države od datuma potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavom BiH je jasno propisano da kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti nemaju kontinuitet i nikakvi nelegalni praznici ne mogu promijeniti tu činjenicu. Politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranja paradržave na tlu države BiH bila je u potpunoj suprotnosti s domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom – naglasio je Bećirović.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia