online slots game malaysia
SvijetVijesti

Bangladeš premješta četvrtu grupu Rohingya muslimana na udaljeno ostrvo

Uprkos stalnom protivljenju i zabrinutosti međunarodnih organizacija i grupa za zaštitu prava iz sigurnosnih razloga, Bangladeš je u subotu premjestio četvrtu grupu izbjeglica Rohingya na udaljeno ostrvo, javlja Anadolu Agency.

Ukupno 1.463 izbjeglica započelo je putovanje pomorskim brodovima do ostrva Bhasan Char od glavnog lučkog grada države Chattogram.

“Sve betonske kuće u potpunosti su spremne za smještaj. Zapravo, spremni smo preseliti svih 100.000 Rohingya u kuće na ostrvu”, rekao je za AA službenik za provođenje zakona Abdullah el Mamun Chowdhury.

Ukupan broj Rohingya muslimana na udaljenom ostrvu sada iznosi oko 7.000, uključujući 5.224 iz prethodne tri grupe i 306 onih koji su se na ostrvo preselili prije gotovo osam mjeseci nakon što ih je na moru spasila mornarica Bangladeša.

Za više od 350 miliona dolara, Vlada Bangladeša izgradila je 1.400 velikih kuća od betonskih blokova, zajedno sa 120 višespratnih ciklonskih skloništa na ostrvu kako bi preselila 100.000 Rohingya iz glavnih kampova u južnom okrugu Cox’s Bazar.

Vlasti Bangladeša branile su ovaj potez kao ključan za osiguranje boljih životnih uslova progonjenim ljudima i poboljšanje uslova u prepunim kampovima u Cox’s Bazaru.

Najveća svjetska izbjeglička naselja u glavnom turističkom središtu Bangladeša Cox’s Bazar trenutno broje više od 1,1 miliona Rohingya, od kojih je većina pobjegla od vojne akcije u avgustu 2017. godine u mijanmarskoj državi Rakhine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska prije tri i po godine krenula je u nove brutalne napade na civile Rohingye, što su iz Ujedinjenih nacija nazvali etničkim čišćenjem, a suđenje za genocid na najvišem UN-ovom sudu još je u toku.

“Nadamo se da će preseljenje 100.000 Rohingya na ostrvo biti završeno u kratkom roku”, rekao je bangladeški komesar za izbjeglice Shah Rezwan Hayat za AA.

Međunarodna zajednica, uključujući UN, od samog početka protivi se ovom potezu i zahtijevaju zaustavljanje preseljenja dok se ne napravi studija izvodljivosti o naseljavanju i sigurnosti ostrva.

Muljevito ostrvo u Bengalskom zaljevu, smješteno oko 50 kilometara od jugozapadne obale Bangladeša i gotovo 193 km južno od glavnog grada Dake, nastalo je prije samo dvije decenije i navodno je sklono prirodnim katastrofama.

Prije izgradnje naselja za Rohingye na ostrvu, u narodu poznatom kao plutajuće ostrvo, nije bilo ljudi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia