online slots game malaysia
KulturaVijesti

Baletna predstava ‘Sjećaš li se… Sjećaš li se Dolly Bell?’ izvedena na sceni HNK Split

Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izveo je sinoć, na sceni HNK Split, plesno-pozorišni komad “Sjećaš li se… Sjećaš li se Dolly Bell?”. Ljubitelji baleta uživali su u spoju Balanescuove glazbe, koreografije u potpisu renomiranog umjetnika Staše Zurovca te izuzetnih kostimografskih rješenja Bjanke Adžić-Ursulov i scenografije Josipa Lovrenovića.

Prema riječima koreografa i redatelja, rad na predstavi je inspirativna priča koja “nije ni balet, ni drama već ima svoju autentičnost koja je proizašla iz sâmog ansambla i autorske ekipe predstave.”

– Sidranov tekst prije svega me je zainteresirao, kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje. Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje. Također nastoji ponuditi novu vrijednost i gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije.

Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerovatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče – riječi su Staša Zurovca, koreografa.

Kako navode u saopćenju za javnost, u predstavi su učestvovali solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia