online slots game malaysia
KulturaVijesti

Baletna predstava ‘Romeo i Julija’ posvećena Bošku i Admiri u srijedu u Narodnom pozorištu

– Baletna predstava “Romeo i Julija” kompozitora Sergeja Prokofjeva, u režiji i koreografiji Davidea Bombane premijerno će biti izvedena u srijedu, 29. marta na sceni Narodnog  pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je italijanski koreograf Davide Bombana prijatelj Sarajeva i Narodnog pozorišta koji je prije 11 godina Sarajevu posvetio baletnu predstavu “Mare Nostrum”.

– “Romeo i Julija” je univerzalna, velika, planetarna priča koja već stoljećima fascinira gledaoce. Ne postoji kultura koja je nije izvela. Ne postoji forma u kojoj se ona nije predstavila. Ali ono što sam ja vidio na probi dolazi jedan umjetnički doživljaj, kad imate ushit i kad osjetite da moć ljubavi ruši sve svjetove mržnje – ocijenio je Mustafić.

On podvlači da se u ovoj predstavi prepoznaju koloriti Sarajeva, te da su ovo sarajevski Romeo i Julija.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta Evgeny Gaponko naglasio je da je klasik “Romeo i Julija” urađen u jednom savremenom čitanju.

Davide Bombane je, između ostalog, kazao da ovim baletom odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba.

Tako je ova predstava posveta i Bošku i Admiri ali i svim mladima koji su stradavali zbog netolerancije, mržnje.

– Toliko je nevinih smrti bilo, pogotovu među mladim ljudima. To se dešava u svim krajevima svijeta. Poruka ostaje, a to je protivljenje svim oblicima netolerancije – mišljenja je Bombane.

Glavne uloge ostvarit će solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, pa će tako ulogu Julije utjeloviti Tamara Ljubičić/Nataša Gaponko, dok će lik Romea igrati Oleg Karatsev/Boris Vidaković.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia