online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Bajram s mališanima bez roditeljskog staranja proslavili premijer Uk i ministrica Hota-Muminović

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović danas su posjetili mališane koji žive u malom porodičnom domu u Sokolović Koloniji, a koji funkcionira u sastavu KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” (Dom Bjelave).

Ovaj objekt osigurava smještaj i dom za 12 djece bez roditeljskog staranja, o kojim se u porodičnom okruženju vodi 24-satna briga. “Nastavljam praksu da Bajrame provodimo s našim drugarima koji su štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Meni su porodična okupljanja prva asocijacija na Bajram i upravo zbog toga ministrica Hota-Muminović i ja smo danas ovdje, kako bi proveli vrijeme s mališanima, ali i uvjerili se kako u Kantonu Sarajevo dobro teče proces deinstitucionalizacije kada su u pitanju djeca bez roditeljskog staranja. To je plemenit način rješavanja njihove situacije i nastavit ćemo ovim intenzitetom i dalje da radimo“, naveo je premijer Uk. Kako je dodao, Vlada KS ostaje opredijeljena za dalji razvoj ovog modela skrbi o djeci bez roditeljskog staranja. Ne krijući da je uživala u društvu mališana, ministrica Hota-Muminović je navela da su je veoma obradovali pričajući joj o školskim obavezama i aktivnostima koje će provoditi na raspustu. “Vidjeli smo da se mnogi od njih bave i sportskim aktivnostima. Ovo je jedan lijep porodični dom i rekla bih, veoma dobra osnova za daljnji rast u životu”, navela je ministrica Hota-Muminović. Amar Ećo, vršilac dužnosti direktora “Doma za djecu bez roditeljskog staranja” naveo je da Vlada KS i ovakvim posjetama, za praznike, pokazuje brigu za instituciju kojom rukovodi i mališane o kojima skrbe.

Podsjetio je da u ovome trenutku u Kantonu Sarajevo postoje dvije kuće i dva stana u kojima, osim u centralnom objektu na Bjelavama, žive djeca bez roditeljskog staranja. “Trenutno nema kadrovskog kapaciteta da širimo koncept malih porodičnih domova, ali ćemo u narednom periodu i dalje nastojati poboljšati uslove za boravak djece u postojećim. Kada smo počeli s deinstitucionalizacijom ustanove bilo je određenih prepreka, ali ovaj model u međuvremenu pokazao izuzetno efikasnim i dobrim za djecu”, naveo je direktor Ećo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia