Zanimljivosti

Austrijski i bh. arheolozi kod Zenice pronašli najstarije ljudske skelete u srednjoj Bosni

Austrijski i bosanskohercegovački arheolozi prezentirali su danas u Muzeju Grada Zenica rezultate istraživanja prahistorijskih nalazišta Gradina na Kopilu i Mrtvačka gradina u Gradišću kod Zenice, koje su provodili od kraja 2019. godine te u skolopu kojih su pronašli i 45 grobova s 50 ljudskih skeleta iz brončanog i željeznog doba.

Kako je u svojoj prezentaciji podvukao dr. Mario Gavranović, zamjenik direktora Austrijskog arheološkog instituta Austrijske akademije nauka iz Beča, koji je i finansirao istraživanja, pronalazak ljudskih skeleta iz tog perioda predstavlja senzacionalan nalaz, jer se radi o najstarijim ljudskim skeletnim ostacima na području srednje Bosne. U jednoj je grobnici pronađen i skelet konja.

Austrijski arheološki institut istraživanja je proveo s Muzejom Grada Zenica te stručnjacima i studentima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na čelu s dr. Edinom Bujakom.

Otkrivene su, ističe, grobne konstrukcije od kamena u koje je “pokapano više članova“, a sa otkrivenim materijalom radit će daljne analize kako bi otkrili genetičke karakteristike, mobilnost tih populacija i njihove ishrane, zatim rodbinske povezanosti unutar nekropole.

-Imali smo sreću da u grobovima nađemo i određeni broj predmeta, koji su se polagali uz njih. To je grobna nošnja te populacije. Pomoću predmeta možemo utvrditi s kojim drugim su regijama oni razvijali neke trgovinske odnose; da li je bilo stranih osoba koje su došle u tu zajednicu… Da li su se ovdje udavale žene iz drugih područja… Otvara nam potpuno ‘novi prozor’ koji do sada nismo imali u ta davna vremena – naglasio je Gavranović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.