online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Arnaut: Inzkov zakon kao drugi zaključci mogli bi biti usvojeni u drugom krugu glasanja

Jučerašnje glasanje za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida na Domu naroda državnog parlamenta pokazalo je i drugi ugao katastrofalne odluke SDA da Dodiku i Čoviću da po četiri delegata u tom tijelu. Naime, pored opće većine koju su Dodik i Čović time dobili, obojica su stekli i kontrolu nad entitetskim glasanjem. Odluka o poništavanju zakona sada ide u drugi krug i može biti  zaustavljena samo ako protiv nje glasa sedam ili više delegata iz Federacije BiH. Kako Čović i HDZ kontrolišu četiri od ukupno deset delegata iz ovog entiteta, preostalih šest neće biti dovoljno da to uradi, kazao je Damir Arnaut.

Šta više, u drugi krug glasanja su jučer otišle i brojne druge sporne odluke, poput zaključka da trenutni saziv Centralne izborne komisije “nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH”, da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”, da Ustavni sud BiH “donosi odluke suprotne Ustavu BiH kada je u pitanju državna imovina”, da Bosni i Hercegovini “nije izričito dato pravo na imovinu, niti nadležnost da regulira vlasništvo nad državnom imovinom, pa je neophodno da se to pitanje razriješi Sporazumom između dva entiteta”, kao i da “Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu”.

Zbog kratkovidosti i nedržavničke politike SDA, sve ove odluke će biti usvojene na idućoj sjednici Doma naroda, u drugom krugu glasanja, naglašava Arnaut u saopćenju Naše stranke.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia