KulturaVijesti

AMUS: Konkurs za dodjelu sredstava za kulturne namjene u iznosu od 100.000 KM

Upravni odbor “Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca” (AMUS) donio je jednoglasnu odluku o otvaranju Konkursa  za dodjelu sredstava za kulturne namjene, u skladu s Pravilnikom o fondu za kulturne i socijalne namjene, u ukupnom iznosu od 100.000 KM.

Konkurs je objavljen na web-stranici AMUS-a i otvoren je od 15. marta. Rok za prijavu je 30 dana od dana objavljivanja. 

Godina 2021. bit će godina klasične muzike, jednoglasna je odluka Upravnog odbora. 

– Djela klasične muzike čine temelj svakog društva. Već decenijama na bh. prostorima nepravedno su zapostavljena, iako u Bosni i Hercegovini djeluju značajna kompozitorska imena. Vrlo sporadično ta djela se upisuju u AMUS i, moglo bi se reći, vrlo malo su prisutna u javnom prostoru. Djela klasične muzike su u najvećem broju oslonjena na temeljno – stručne kompozitore, što doprinosi ukupnom kvalitetu. Prostor za komponiranje ovih djela bit će podržan od AMUS-a, koji brine o svim autorskim djelima i njihovom plasmanu. Godina klasične muzike sigurno će biti izazov za kompozitore, jer time otvaramo prostor za nove vrijednosti, motivirajući savremene kompozitore klasične muzike da svoj talent pretvore u djela koja će parirati današnjim svjetskim kompozitorskim ostvarenjima – saopćeno je iz AMUS-a. 

U AMUS-u smatraju da će inspirativna kulturna baština klasičnih djela bh. kompozitora sigurno biti motiv današnjim kompozitorima da upišu svoja djela u bosanskohercegovačku stvaralačku arhivu. Kao i za sva autorska djela u BiH, AMUS će pomno brinuti i o njihovom plasmanu, što će biti dodatni poticaj za stvaraoce. 

Konkurs je otvoren za kompozitore iz Bosne i Hercegovine, s detaljno navedenim uvjetima, navodi se u saopćenju AMUS-a. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.