online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ambasada SAD pozvala parlamentarce da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida

– Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je danas Parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je parlamentarcima uputio pismo tražeći da usvoje zakon kojim bi se sankcioniralo negiranje genocida, a da bi prethodno nametnuti zakon mogao biti ukinut.

– Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Herzegovine da poslušaju poziv visokog predstavnika Christiana Schmidta za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Europskoj uniji i pomirenja – naveli su u Ambasadi.

SAD, kako su istaknuli, snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koja se tiču bh. građana.

– Poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podijeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom povjerenju – istaknuto je.

Ocijenjeno je da će uspostavljanje institucionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde osigurati da sve žrtve dobiju poštivanje koje zaslužuju.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je kako bi cijenio namjeru Parlamenta da se izmjene Krivičnog zakona donesene Odlukom visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

– Bit ću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s evropskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentama skupština Bosne i Hercegovine. Zakon koji je donesen u julu 2021. godine bi u tom slučaju postao suvišan i bio bi povučen. Do donošenja ovakve odluke naroda i njihovih predstavnika, postojeći zakon ostaje na snazi u cijeloj Bosni i Hercegovini – naglasio je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia