online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ambasada SAD-a poručila VSTV-u: Sistem kontrole temelj demokratskog društva

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini upozorila je danas da bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH trebalo znati da je sistem kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

 – Naređivanje službenicima pravnog sektora da ne sarađuju sa zakonodavnim odborom predstavlja čin djelovanja protiv odgovornosti i nezavisnosti pravosuđa – navedeno je u objavi na twitteru Ambasade SAD-a.

Visoko sudačko i tužilačko vijeće BiH danas je saopćilo kako zaključak Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH.

Također  u saopćenju je istaknuto,  povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Zastupničkog  doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, te učestalih upita novinara s tim u vezi, kako sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu spomenute istražne komisije.

Povodom stavova iz saopćenja VSTV-a reagirao je i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić koji je naglasio da pokušaj predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije da zabrani sudijama i tužiocima da pomognu rad Privremene istražne komisije Parlamenta BiH predstavlja očajnički pokušaj da se spriječi neminovni proces reformi u bh. pravosuđu.

– Tegeltijina tvrdnja da je istražna komisija protivzakonita predstavlja potpunu laž, jer nijednim zakonom nije zabranjeno da sudije i tužioci učestvuju u njenom radu, što su potvrdili i neki pravosudni djelatnici koji su već najavili učešće u radu komisije – naveo je Softić u izjavi dostavljenoj medijima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia