online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Alikadić: KS će preuzeti finansiranje sedam institucija kulture

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić najavio je da će uskoro nakon skoro dvije decenije biti riješen pravni status šest krovnih institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, ističući da Kanton Sarajevo ima sredstva za njihovo finansiranje.

To su Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH i Umjetnička galerija BiH, dok će finansiranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke preuzeti Ministarstvo obrazovanja KS.

Alikadić je u razgovoru za Fenu podsjetio da su u dopisu upućenom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine tražili saglasnost za svih sedam institucija u kojem zahtijevaju dozvolu za formiranje jednog privremenog nadzornog i upravnog odbora koji će kontrolirati rad tih institucija, ali bez naknada.  

Naglasio je da Kanton Sarajevo za finansiranje tih institucija trenutno izdvaja oko 773.000 KM na godišnjem nivou, a da će za kompletno finansiranje biti potrebno više od dva miliona KM.  

– U slučaju dobijanja saglasnosti, odmah ćemo započeti realizaciju osiguravanja uslova za plate i naknade uposlenika tih sedam institucija i konačno riješiti taj problem – istakao je Alikadić te dodao da planiraju povećati i produktivnost uposlenih u tim institucija te zadovoljavanje potreba svih posjetilaca.

Međutim, poručio je da Vlada KS ipak nema mogućnost trajnog rješavanja problema finansiranja tih institucija, već privremeno, jer su osnivačka prava na nivou BiH.

– Kanton Sarajevo može iznaći novac za tako bitne institucije, čim se prenesu upravljačka prava, raspisat ćemo javni poziv za upražnjavanje pozicija članova nadzornog i upravnog obora – kazao je Alikadić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia