online slots game malaysia
KulturaVijesti

Akademik Duraković: Novi tonovi uz top s Tabije pravo osvježenje na TVSA

Na društvenim mrežama s početkom Ramazana, vidljive su brojne reakcije gledalaca, koji traže da se uz prijenos topa s Tabije, koji označava kraj posta toga dana, vrati emitovanje ilahije “Ramazanska večer”, hora Rejjan.  

Brojni komentari o tome,  i šira rasprava ponukali su akademika Esada Durakovića da se tim povodom  obrati Televiziji Sarajevo.

Prenosimo njegovu reakciju:

-Pročitao sam neka pisma u vezi s emitiranjem prediftarske muzičke numere. Ovo liči na neku kampanju, a sve kampanje su nezdrave i uglavnom neiskrene, s odredjenim su ciljem.

Sve osobe iz moje okoline već od prošle godine protestiraju zbog toga što im se se  iz večeri u večer – godinama –  servira uvijek ista numera. Postalo je to iritirajuće.

 Dakle, ima i druga strana, druga grupa gledalaca. Ne znam koliko je relevantan uzorak koji  imate, a kojim se traži vraćanje numere, ali vas uvjeravam da je mnogo i onih kojima je naprosto dojadila. Uostalom, medij je taj koji KREIRA ukus, naviku (nove navike) a ne grupa anonimnih kampanjaca.

Naravno, vi odlučite, ali ja mislim da ste medij koji treba da ima osjećaj za promjene, za dinamičnost, kaže akademik Duraković.

Dodaje da u  ovome ramazanu na TV SA, u Ramazanskom programu, imamo  jednu osvježavajuću novinu. Naime, tokom više prethodnih godina puštana je jedna te ista muzička numera u onaj predvečernji čas, pred radosni pucanj topa. I tako nekoliko godina, iz večeri u večer, 30 večeri, dok nije, najzad, počela djelovati protiv same sebe: pretvorila se u simbol jednoličnosti, u puku monotoniju iako to nekada nije bila.

Znam da je vremenom počela iritirati mnoštvo ljudi. Numera nije „kriva“, i ona nije loša, nego u medijskoj eksploataciji bilo koja vrijedna numera postane u jednom trenutku hit, ali nju preduga eksploatacija učini izanđalom, pohabanom, čak iritirajućom, bez obzira što ona po sebi ne mora biti takva. Kao da nam se sa TV SA time slala poruka da mi naprosto nemamo drugih jednako dobrih ili možda i boljih prigodnih numera, a to bi mogla biti posljedica nekog lobija ili neosjetljivosti za nečim novim, svježim. Nema sumnje, potrebno je uvoditi nove sadržaje u taj prediftarski čas i time pokazati kako mi imamo i niz drugih odličnih tekstova i njihovih interpretatora. Makar i takvim segmentom, TVSA bi ispoljila izvjesnu vrstu dinamičnosti, a ona to čini, najzad, i ovogodišnjom promjenom prediftarske numere. Treba zahvaliti Redakciji ovog programa ZA NOVE TONOVE, stoji u pismu akademika Esada Durakovića.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia