online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Agencija za javne nabavke predala Tužilaštvu dokumentaciju o nabavci vozačkih dozvola

Agencije za javne nabavke predala je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dokumentaciju o nabavci vozačkih dozvola vrijednoj 800.000 KM zbog mogućeg postojanja elemenata krivičnog djela, saopćeno je iz Transperancy International u BiH.

Prema saopćenju, reakcija AJN-a uslijedila je nakon prijave koju je podnio Transparency International jer je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) dodijelila ugovor kompaniji MUEHLBAUER početkom ove godine bez javnog nadmetanja, odnosno pregovaračkim postupkom. Radilo se o nabavci dodatnih 200.000 obrazaca za vozačke dozvole jer je osnovni ugovor za nabavku dva miliona dozvola istekao u decembru prošle godine.

Transparency International je u prijavi Agenciji naveo da je rukovodstvo IDDEEA-e neopravdano izbjeglo raspisivanje tendera; imalo je dovoljno vremena, tačnije deset godina od zaključenja osnovnog ugovora da provede nabavku po zakonu.

Nakon insistiranja Transparency Internationala BiH, Agencija za javne nabavke BiH provela je monitoring ovog postupka, pregledala svu dokumentaciju i obavijestila Transparency International da je uputila prijavu Tužilaštvu BiH „zbog potencijalne povrede Zakona o javnim nabavkama te mogućeg postojanja elemenata eventualnog krivičnog djela“.

Nepravilnosti u nabavkama ličnih dokumenata u BiH traju godinama, a važno je napomenuti da je i nabavka pasoških knjižica u martu 2017. godine, vrijedna 9,4 miliona KM, također provedena putem pregovaračkog postupka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia